Výhody balení do folií
Balení do formované folie je již průmyslovým stylem balení. Pokrývá všechny myslitelné způsoby a velikosti balení a je vhodné pro jakékoliv produkty. Umožňuje provozovateli balit výrobky jak do měkké folie, tak i do misek přímo formovaných z tvrdé folie. Kombinuje tak výhody balení do hotových misek a do vakuových sáčků, ale vyznačuje se výrazně vyšší kapacitou, variabilitou možného vzhledu výsledných balení a snížením ceny obalů. Vlastní obaly jsou formovány z rolí folií a je jen na uživateli, jaké vstupní folie použije. Díky formovacímu zařízení na hlubokotažných balicích strojích je uživateli dána možnost ovlivňovat a specifikovat jedinečnou velikost a popřípadě i tvar obalu, který bude plně vyhovovat jeho potřebám. Jedná se tak o komplexní systém balení pro převážnou většinu produktů.
Výrobky lze balit všemi možnými způsoby balení od klasického, vakuového balení, přes balení s ochrannou atmosférou (MAP), až po speciální balicí koncepty jako SKIN, nebo smrštitelná balení. Pro balení čerstvého, červeného masa systémem MAP se používají speciální směsi plynů s vysokým obsahem kyslíku (až 80%). Tyto směsi zachovávají po celou dobu zabalenému masu přirozenou, červenou barvu. Styl balení SKIN zajišťuje jak vysokou atraktivitu zboží, tak zabraňuje nechtěnému vymačkávání šťávy z masa.
Samostatnou kapitolou jsou koncepty balení, kdy obal plní přímou technologickou část přípravy masa. V první řadě se jedná o tzv. mokré zrání masa. Během mokrého zrání je maso zabaleno ve vakuovém balení a to brání úbytkům na váze. Teplota skladování my se měla pohybovat mezi 0°C až +1°C. Dalšími systémy jsou balení pro přímé tepelné opracování masa. Jedná se o vakuová balení do speciálních folií, ve kterých se zabalené maso rovnou tepelně opracovává. Patří sem zejména produkty pro metodu Sous-vide, nebo pro pečení ve foliích. Díky uzavřenému obalu při tepelném opracování nedochází ke ztrátám šťávy vypečením a maso tak získává intenzivní chuť a vyznačuje se vysokou šťavnatostí.
Velkou výhodou tohoto druhu balení je výrazná časová úspora. Hlubokotažné, balicí linky umožňují dosahovat vysokých balicích výkonů s minimem obslužného personálu. U nejmenších, kompaktních strojů je nutná přítomnost pouze 1 obsluhující osoby a výsledný balicí výkon překonává i dvoukomorové, balicí stroje na sáčky. U průmyslových balicích linek je možné vkládat produkty do vyformovaných balení automaticky, pomocí robotických zakladačů, nebo různých druhů plniček a spolu s etiketovacími automaty lze produkovat velké množství kompletních balení za velice krátký čas pouze s minimem obslužného personálu. Výměnou používaných forem a změnou obalové folie lze na jednom stroji vytvářet různé typy a druhy jednotlivých obalů. To přináší provozovateli volnost v plánování výroby.
Pro zvýšení atraktivity zabalených produktů se používají potištěné vrchní folie. Tyto potisky neplní pouze funkci informační, ale jsou zároveň i marketingovým prvkem, kterým výrobce může zvýšit atraktivitu svého výrobku. Spodní, formované folie se standardně vyrábí transparentní, bílé, nebo černé, ale na přání lze vyrobit jakoukoliv barevnou variantu. Taktéž je možné pořídit folie z různých monomateriálů, nebo folie složené z několika vrstev, kombinující vlastnosti různých materiálů.
| Maschinenhöhe | 1.700 - 2.100 mm |
| Maschinenlänge | 800 - 1.000 mm |
| Maschinenbreite | 1.200 mm |
| Maschinengewicht | 700 kg |
| Anschlusswert | 400 V, 3 kW, 16 A |
Máte dotazy ohledně našich výrobků, obalových řešení či technologií? Kontaktujte nás přímo zde. Rádi Vám osobně a individuálně poradíme.