Ovoce a zelenina balená do folie

Příklady balení

Výhody balení do folií

  • vhodné pro střední a průmyslové velikosti výrobních provozů
  • variabilita v možnostech balení na jednom stroji
  • lze individuálně přizpůsobit balenému produktu
  • vyšší výkon než komorové balicí stroje
  • minimalizace obslužného personálu
  • speciální koncepty Sous-vide, horké balení, nebo vaření v autoklávu
  • snížení spotřeby plastů
  • zvýšená prezentační hodnota baleného zboží

Balení do formované folie je již průmyslovým stylem balení. Pokrývá všechny myslitelné způsoby a velikosti balení a je vhodné pro jakékoliv produkty. Umožňuje provozovateli balit výrobky jak do měkké folie, tak i do misek přímo formovaných z tvrdé folie. Kombinuje tak výhody balení do hotových misek a do vakuových sáčků, ale vyznačuje se výrazně vyšší kapacitou, variabilitou možného vzhledu výsledných balení a snížením ceny obalů. Vlastní obaly jsou formovány z rolí folií a je jen na uživateli, jaké vstupní folie použije. Díky formovacímu zařízení na hlubokotažných balicích strojích je uživateli dána možnost ovlivňovat a specifikovat jedinečnou velikost a popřípadě i tvar obalu, který bude plně vyhovovat jeho potřebám. Jedná se tak o komplexní systém balení pro převážnou většinu produktů.

Výrobky lze balit všemi možnými způsoby balení od klasického, pouze ochranného obalu, přes vakuové balení, balení s ochrannou atmosférou (MAP), až po speciální balicí koncepty s potravinářskou párou. Do vakuového balení se nejčastěji balí syrová surovina, která se rovnou v tepelně stálých foliích zpracovává. Patří sem zejména produkty pro metodu Sous-vide, nebo opracování v autoklávech. Takto tepelně opracované výrobky jsou již předvařené dodávány ke koncovému uživateli, nebo do restaurací, nebo velkokuchyní. Balení s ochrannou atmosférou (MAP) se používá na zeleninové saláty, nebo pro čerstvé bylinky. Speciálním konceptem vakuového balení je tzv. horké balení. Při něm je čerstvě uvařená, horká zelenina ihned naplněna a zavakuována pomocí potravinářské páry o teplotě 160°C. Po následném šokovém zchlazení je trvanlivost takovýchto balení až 1 měsíc v chlazeném stavu, bez jakékoli přidané, chemické stabilizace. Takto lze balit např. čočku, zelí, špenát atd.

Velkou výhodou tohoto druhu balení je výrazná časová úspora. Hlubokotažné, balicí linky umožňují dosahovat vysokých balicích výkonů s minimem obslužného personálu. U nejmenších, kompaktních strojů je nutná přítomnost pouze 1 obsluhující osoby a výsledný balicí výkon překonává i dvoukomorové, balicí stroje na sáčky. U průmyslových balicích linek je možné vkládat produkty do vyformovaných balení automaticky, pomocí robotických zakladačů, nebo různých druhů plniček a spolu s etiketovacími automaty lze produkovat velké množství kompletních balení za velice krátký čas pouze s minimem obslužného personálu. Výměnou používaných forem a změnou obalové folie lze na jednom stroji vytvářet různé typy a druhy jednotlivých obalů. To přináší provozovateli volnost v plánování výroby.

Pro zvýšení atraktivity zabalených produktů se používají potištěné vrchní folie. Tyto potisky neplní pouze funkci informační, ale jsou zároveň i marketingovým prvkem, kterým výrobce může zvýšit atraktivitu svého výrobku. Spodní, formované folie se standardně vyrábí transparentní, bílé, nebo černé, ale na přání lze vyrobit jakoukoliv barevnou variantu. Taktéž je možné pořídit folie z různých monomateriálů, nebo folie složené z několika vrstev, kombinující vlastnosti různých materiálů.

Parametry stroje

Maschinenhöhe 1.700 - 2.100 mm
Maschinenlänge 800 - 1.000 mm
Maschinenbreite 1.200 mm
Maschinengewicht 700 kg
Anschlusswert 400 V, 3 kW, 16 A

Jsme tu pro Vás

Máte dotazy ohledně našich výrobků, obalových řešení či technologií? Kontaktujte nás přímo zde. Rádi Vám osobně a individuálně poradíme.