Ovoce a zelenina balená do sáčků

Výhody balení do sáčků

  • vhodné pro malé a střední velikosti výrobních provozů
  • vysoká flexibilita díky různým velikostem sáčků
  • nízké pořizovací náklady na balicí stroje
  • nízká cena balení
  • snadný způsob balení i na minimálním prostoru
  • možnost balit i velké a nestandardní kusy produktů

Balení do předem vyrobených sáčků je základním a nejstarším způsobem průmyslového balení a uchování potravin. V převážné většině použití se jedná o balení do vakua a pouze pro užší sortiment křehkého zboží se používá balení s ochrannou atmosférou, nebo pouze zavaření sáčku. Tento způsob balení je nejjednodušší, určený většinou pro menší výrobní šarže, nebo speciální aplikace. Výhodou balení do sáčků je nižší pořizovací cena potřebného, balicího stroje a vysoká flexibilita, kdy obsluha pouhým použitím jiného rozměru sáčku může balit ihned jiný výrobek. V nabídce jsou i malé stolní varianty balicích strojů, které jsou přímo určeny pro malé provozy, kuchyně, prodejny, nebo např. pro příležitostné provozy pro zpracování zvěřiny.

Vakuové sáčky poskytují zvýšenou ochranu zabalenému produktu, což má vliv na jeho trvanlivost, uchování barvy a vůně, a lze je také s úspěchem použít jako přímý, technologický krok při zpracování suroviny. Jedná se zejména o přímou tepelnou úpravu zeleniny způsobem Sous-vide. Je to metoda vaření, při níž se suroviny zavakuují v sáčku a poté se opracovávají ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuovaná zelenina, nebo ovoce se udržuje v lázni po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní suroviny. Samozřejmě lze prostým vakuovým balením uchovávat nezpracovanou zeleninu bez jejího znehodnocení do následujících dní, nebo lze zabalenou zeleninu tepelně opracovat v autoklávech.

Balený produkt se manuálně vloží do předem připraveného sáčku, ten se poté umístí do komory balicího stroje, komora se manuálně, nebo automaticky uzavře a proběhne nastavený balicí proces. Během něj je z vakuové komory a z vložených sáčků odsát vzduch, popř. aplikován ochranný plyn, dojde k zavaření sáčků a případně k ořezu přebývající části. Následně obsluha vyjme zabalené sáčky ven a může s nimi dále pracovat (např. etiketování, smršťování, vaření, mražení).

Jsme tu pro Vás

Máte dotazy ohledně našich výrobků, obalových řešení či technologií? Kontaktujte nás přímo zde. Rádi Vám osobně a individuálně poradíme.