Výhody balení do sáčků
Balení do předem vyrobených sáčků je základním a nejstarším způsobem průmyslového balení a uchování potravin. V převážné většině použití se jedná o balení do vakua a pouze pro užší sortiment křehkého zboží se používá balení s ochrannou atmosférou, nebo pouze zavaření sáčku. Tento způsob balení je nejjednodušší, určený většinou pro menší výrobní šarže, nebo speciální aplikace. Výhodou balení do sáčků je nižší pořizovací cena potřebného, balicího stroje a vysoká flexibilita, kdy obsluha pouhým použitím jiného rozměru sáčku může balit ihned jiný výrobek. V nabídce jsou i malé stolní varianty balicích strojů, které jsou přímo určeny pro malé provozy, kuchyně, prodejny, nebo např. pro příležitostné provozy pro zpracování zvěřiny.
Vakuové sáčky poskytují zvýšenou ochranu zabalenému produktu, což má vliv na jeho trvanlivost, uchování barvy a vůně. Pekárenské výrobky a těstoviny nelze zatížit balením do vakua. Z toho důvodu se používají pouze způsoby, které umožňují volný pohyb výrobku v balení. Patří sem pouhé svaření sáčků, které následně fungují pouze jako ochrana před vnější kontaminací, nebo balení s ochrannou atmosférou (MAP). Balení s ochrannou atmosférou (MAP) přináší výrazný posun v trvanlivosti zabaleného produktu, protože zabraňuje růstu plísní na pekárenských výrobcích.
Balený produkt se manuálně vloží do předem připraveného sáčku, ten se poté umístí do komory balicího stroje, komora se manuálně, nebo automaticky uzavře a proběhne nastavený balicí proces. Během něj je z vakuové komory a z vložených sáčků odsát vzduch, popř. aplikován ochranný plyn, dojde k zavaření sáčků a případně k ořezu přebývající části. Následně obsluha vyjme zabalené sáčky ven a může s nimi dále pracovat (např. vážení, etiketování, mražení).
Máte dotazy ohledně našich výrobků, obalových řešení či technologií? Kontaktujte nás přímo zde. Rádi Vám osobně a individuálně poradíme.